Noviomagum Wind Orchestra
Bezoeker 60801

 

Orkest

Het orkest van zo’n 35 amateurmusici wordt gekenmerkt door ambitie en lef, wat niet alleen blijkt uit de speelstijl, maar ook uit repertoirekeuze en programmering. Het repertoire bestaat voornamelijk uit orkestmuziek, transcripties van klassieke werken en originele symfonische harmoniecomposities. De concertseries zijn telkens rondom een bijzonder thema, zoals: dans, water en vuur, New York – Parijs, Harlequin, of La dolce vita. Dit leidt tot een originele, gedurfde programmering, waarin werken van Mozart, Beethoven, Brahms of Saint-Saëns worden gekoppeld aan die van moderne componisten als Bulla of Grainger. In 2010 werd in het thema van ‘Tot de dood ons scheidt’ ‘Romeo en Julia’ van Tchaikovsky en het ‘Requiem’ van Hidas uitgevoerd met vier fantastische zangsolisten in het Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen. In 2011 speelde het NMWO wederom in de Vereeniging, ditmaal met het jonge talent Martin Oei op piano en werd ‘Rhapsody in Blue’ van Gershwin gespeeld, naast de ‘Symphonic dances from the West Side Story’ van Bernstein. En in 2013 bracht het NMWO koor, orkest en solisten opnieuw samen met het Cantata Alexander Nevsky van Prokofiev en Lieder eines Fahrenden Gesellen van Gustav Mahler onder het thema Heroïek en Hartstocht, een buitengewone prestatie, volgens een recensie van het concert.

Het orkest is mede opgericht door en staat onder leiding van dirigent Lex Bergink. Het heeft in zijn korte bestaan al meerdere unieke concerten gegeven, die ook de aandacht trokken in de regionale pers. Enkele opmerkingen uit recensies: “Opvallend zijn de ronde tuttiklank en de flexibele uitstraling”, “spetterend uitbundig en toch verfijnd”, “aan lef ontbreekt het dit ambitieuze orkest niet”, “…een virtuoze uitdaging, en daar voelen de muzikanten zich heel happy bij”, “swingt en broeit”, zeker de moeite van het kijken en beluisteren waard” en “Lex Bergink dirigeert op een natuurlijke en toch dwingende wijze die de muzikanten op scherp zet”.

Het NMWO is een rechtspersoon ingeschreven in het handelsregister van de KvK Centraal Gelderland onder nummer 09159193. De Vereniging werd bij notariële akte opgericht op 14 maart 2006.